Bespreekbaar maken wat je dwars zit

17 mrt 2021 | Gedrag

STICC Blog Bespreekbaar maken wat je dwars zit

Hoe maak je bespreekbaar wat je wilt en zorg je dat de kans op gedoe vermindert. Want het is niet alleen jouw reptielenbrein wat aan gaat, op het moment dat je feedback geeft of ontvangt, maar ook die van de ander. Wat de kunst is van goed bespreekbaar maken wat je dwars zit is te zorgen dat de ontvanger in zijn hoofd niet een trigger oppikt naar het reptielenbrein, maar dit gesprek als veilig ervaart.

Stappen om samen naar de onderstroom te kijken genaamd ‘het weerbericht’:

stap 1 – Zet op een rijtje zetten wat er nu precies aan de hand is, wat zijn de feiten en wat voel je hierbij? Wat heb je geobserveerd? Hier ben je concreet en specifiek. Dit helpt de ander goed te begrijpen waar het over gaat

stap 2 – Plaats een opbouwende opmerking om het gesprek te openen en de veiligheid te creëren.

stap 3 – Benoem de feiten objectief en beschrijf wat het gedrag is waar je last van hebt.

stap 4 – Vertel wat het effect is van het gedrag, is het helpend of niet helpend bij het behalen van het gezamenlijke doel? Even pauzeren en ruimte laten voor de ander om te reageren. Als de ander aarzelt kan je een open vraag stellen.

stap 5 – Vertel welk gedrag je wel zou willen zien. Wat verwacht je van de ander? Heel concreet stel je voor wat hij/zij of jij kan doen om dit te verbeteren, dit kan in overleg natuurlijk. De conclusie moet heel concreet en uitvoerbaar zijn.

Wil je weten hoe we hoe dit er in de praktijk aan toe gaat? Luister dan naar de podcast met Marieke van Ginkel, leiderschapstrainer van Drijvende Kracht. De titel is ‘Help! Er dreigt ruzie in mijn team’

Bron: De basics van informeel leiderschap – www.mariekevanginkel.nl

STICC Jacqueline Kerstma Blog

 Mijn naam is Jacqueline

Ik help teams en bedrijven met duurzaam verbeteren, door de dagelijkse praktijk te vereenvoudigen en verandering te organiseren.

De echte transformatie in verbeteren lukt met het commitment van de top én het eigenaarschap van de eerstelijns medewerkers.

Via mijn blogs, podcasts en LinkedIn deel ik inspiratie. Je kunt dit artikel zelf in je netwerk delen via de LinkedIn button op deze pagina.

Kijk ook eens bij mijn gratis weggever of plan een gratis strategiegesprek met mij in.

Ja, ik wil het maximale uit mijn teams halen

Share This