MAKE IT STICC

VIP Traject

Leer luisteren naar de onderstroom en vergroot je impact

Hoe je met de onderstroommethode de grootste verspillingen van tijd en geld in je organisatie aanpakt en tegelijkertijd je omgeving mee laat veranderen

Speciaal voor veranderaars
die verbetertrajecten implementeren

Heb je enig idee wat de verborgen kosten van verbetertrajecten zijn? Er wordt kennis ingehuurd om een implementatie te begeleiden. Met doorlooptijden tussen de vier maanden en een jaar is simpel te berekenen dat dat een forse kostenpost is. Het gaat dan nog niet over de kosten van ontevredenheid bij medewerkers of personeelsverloop ten gevolg van implementaties. Niets is frustrerender dan een verbetertraject inzetten wat geen blijvend rendement oplevert. 

Wat zou het waard zijn om de ‘nevenschade’ van implementaties te beperken? En wat zou het opleveren als je eigen mensen uitstekend in staat zouden zijn zelf het nodige implementatiewerk te doen? Mensen die de organisatie kennen en bovendien duurzaam verbonden zijn met het resultaat?

STICC Jacqueline Kerstma staand bos portret

Zorg voor verbinding

Implementaties betekenen ook verlies. De keren dat mensen ongepland moeten aansluiten bij een overleg. De weerstand en discussies over de zoveelste verandering. De mensen die tijdelijk meebewegen tot het traject weer voorbij is. Kosten die we niet zo benoemen, maar die er wel degelijk zijn.

Jij als veranderaar beschikt over zoveel meer invloed dan waar je je nu van bewust bent! Het is een kwestie van begrijpen hoe je je impact vergroot. Die inzichten gebruiken die je helpen om je invloed effectief in te zetten en verbinding te maken.

Je weet als echte veranderaar in verbetertrajecten het elastiek van de status quo op te rekken, waarin je een rol voor jezelf creëert waar je helemaal tot je recht komt. Op zo een aanstekelijke manier, dat je een krachtig effect op gang brengt, waardoor de hele omgeving mee verandert. Geen beweging brengen vanuit macht en ‘duwen’, maar vanuit positieve impact.

 

chain zorg voor verbinding sticc

Zorg dat een verandering geborgd is zodat niemand meer terug wil

Een goede veranderaar beheerst de kunst van het managen van de bovenstroom en de onderstroom. En dat gaat dieper dan het beheersen van een methodiek voor continu verbeteren.

N

Je kijkt verder dan wat er aan de oppervlakte gebeurt en beheerst de kunst van het stellen van scherpe diagnoses.

N

Je weet wat nodig is om een verbetertraject in beweging te brengen en bij te sturen.

N

Je kent de kneepjes van verbindende communicatie, zodat betrokkenen ook echt meegenomen worden in de veranderingen die de implementatie teweeg brengt.

Ja, ik wil dat continu verbeteren onderdeel is van het dagelijks werk

N

Hoe je wél de basis op orde krijgt

N

Hoe je strategisch impact maakt met verbetertrajecten

N

Hoe je de onderstroom slim gebruikt als stevig fundament voor verbeteren

Haal eruit wat erin zit

Om een organisatie door een verandering te leiden, is meer nodig dan mensen simpelweg vertellen wat ze moeten veranderen. Het betekent die verandering vertegenwoordigen op een manier waarvoor maar weinig leiders zijn opgeleid, namelijk vanuit het schakelen in het hier en nu. Zorg dat er evenveel aandacht is voor de onderstroom als voor de bovenstroom. Hiermee wordt de energie om continu te verbeteren geactiveerd. En dan ervaart iedereen een geweldige werkplek die het beste in hen naar boven haalt.

Bewust worden van wat we doen in 3 stappen

$

Leiderschapsdisciplines

Je leert de basisdisciplines die essentieel zijn voor goed dagelijks management in beeld te brengen. Je gaat dit toetsen aan de interactiepatronen in de onderstroom, zodat deze zichtbaar en bespreekbaar wordt.

$

Context creëren die vóór je werkt

Je organiseert een ondersteunende infrastructuur die helpt verduidelijken wat de prioriteiten en randvoorwaarden werkelijk zijn.

$

Effectieve interventies

Je leert jezelf als instrument in te zetten en je inzichten te vertalen naar interventies die werkelijk een verschil maken.

Petra – Strategic Marketing Manager

Als informele leider zat ik met mijn team vast in een patroon. Door samen met Jacqueline op afstand naar het teamproces te kijken, zijn voor mij de onderstroom en de team dynamiek helder geworden. Door de stappen samen te benoemen, ben ik in staat geweest om gericht, effectief en op feiten gebaseerd in actie te komen. Resultaat is dat bespreekbaar gemaakt is waar we vastlopen en dit erkend is, zodat we nu onze doelen kunnen realiseren. De samenwerking met Jacqueline heb ik als fijn, open en opbouwend ervaren, met behoud van respect voor het proces en de mensen.

De belangrijkste resultaten 

$

Je gaat in korte tijd meer output genereren door het invoegen van de onderstroom in je
dagelijkse werk.

$

Je geeft woorden aan wat niemand uitspreekt.

$

Je zorgt dat de energie richting resultaat gaat in plaats van onderling onbegrip.

$

Je gebruikt zowel de bovenstroom als de onderstroom als stevig fundament voor continu verbeteren.

$

Jij creëert een voorbeeldfunctie waarin je laat zien hoe je mensen met elkaar kunt verbinden.

verbeter-expert

Ja, ik wil een verbetertraject dat wél blijvend in resultaat is

N

Hoe je woorden geeft aan wat niemand uitspreekt

N

Hoe je zorgt dat de energie richting resultaat gaat in plaats van onderling gedoe

N

Hoe je zowel de bovenstroom en onderstroom gebruikt als fundament voor verbeteren

Marijke – Transformation Lead

Jacqueline creëert helderheid en maakt zichtbaar wat aandacht vraagt in verandertrajecten. Mijn opdracht is door het inzoomen op de onderstroom opnieuw gecontracteerd en weer haalbaar geworden. Nu hebben we de juiste resources aan tafel en kent ieder zijn/haar verantwoordelijkheid in het proces.

De onderstroommethode

$

Voor organisaties die het beste uit hun mensen willen halen

$

Voor teams die niet meer terug willen vallen in oude patronen en onderling gedoe

$

Voor professionals die geloven in een integrale benadering van continu verbeteren

De samenwerking heeft zin als

$

Je bereid bent te investeren in je eigen leiderschap

$

Je om kunt gaan met eerlijke en directe feedback

$

Je erkent dat je zelf de sleutel in handen hebt tot onbenut potentieel

Jacqueline Kerstma Performance Expert Course Onderstroom Organisatie

Over Jacqueline

Jacqueline is expert op het gebied van continu verbeteren en teamontwikkeling. Met haar ruim 20 jaar ervaring heeft zij verbetertrajecten succesvol doorgevoerd bij grote en internationale organisaties. Haar specialisme is bespreekbaar maken wat niet zichtbaar is en daarmee helderheid creëren in organisaties. Haar visie is dat menselijke energie het verschil maakt in het implementeren van duurzame verandering. Jacqueline haar kracht ligt in het komen tot de kern van zaken en van daaruit aanpakken. Zij spreekt heldere taal en is vooral gericht op implementeren en DOEN.