Wat goed leiderschap met je lijf te maken heeft

25 mrt 2021 | Gedrag

STICC Blog Wat goed leiderschap met je lijf te maken heeft

Het herkennen en inzetten van je gevoel als leider is voor de meeste van ons een onbekend terrein. We voelen wel dat er iets niet klopt in een groep of organisatie, maar wat moeten we daar concreet mee? Hoe benut je je onderbuikgevoel in een passende en effectieve interventie?

Als er gedoe is, gaat het vaak niet om de inhoud. Het gaat om hoe de samenwerking verloopt. Het gaat om de onderstroom. Wordt iedereen gezien, erkend en gehoord? Is de groep veilig? Kan de groep zelf omgaan met hun onderlinge verschillen en geschillen? Daarover gaat het…als het niet goed gaat in je team.

Dit doe je voor een deel met je verstand, je kennis en kunde. Maar bij hardnekkige problemen in je team moet je ook je gevoel benutten. Deze problemen ontstaan doordat er angst is in de groep, woede of onverschilligheid. Dit moet je voelen, want het wordt vaak maar half gezegd. Voelen en daar vervolgens adequaat op reageren, zodat het gevoel in de groep ook wordt herkend, erkend en benut om de samenwerking beter te maken.

Ontwikkel je antenne door te benoemen, let op concreet gedrag, blijf feitelijk, wat zie je nu precies? Is er een patroon? Leg het terug in de groep, herkennen jullie dit? Helpt dit ons om ons doel te bereiken? In de praktijk is het moeilijker dan dit. Het vraagt zelfkennis van je, dus dat je vanuit neutraliteit die interventie doet. Vergeet nooit wat de opdracht van de groep is en oefen met het herkennen van je eigen emoties.

Leer hoe je je lijf als antenne inzet als je een groep of team leidt. Begin zachtjes, ga eerst maar eens geen interventie doen en oefen met de rol als observator. Later leer je je eigen gevoel te herkennen per fase en leer passende interventies om je groep een stap verder te helpen in hun ontwikkeling. Leer hoe je je kunt onderscheiden of het gevoel wat je waarneemt van de groep of van jou zelf is. En hoe je jezelf zo neutraal mogelijk maakt om signalen uit je groep goed te kunnen duiden.

Wil je weten hoe we hoe dit er in de praktijk aan toe gaat? Luister dan naar de podcast met Marieke van Ginkel, leiderschapstrainer van Drijvende Kracht. De titel is ‘Help! Ik voel dat het niet klopt in mijn team’

Bron: De basics van informeel leiderschap – www.mariekevanginkel.nl

STICC Jacqueline Kerstma Blog

 Mijn naam is Jacqueline

Ik help teams en bedrijven met duurzaam verbeteren, door de dagelijkse praktijk te vereenvoudigen en verandering te organiseren.

De echte transformatie in verbeteren lukt met het commitment van de top én het eigenaarschap van de eerstelijns medewerkers.

Via mijn blogs, podcasts en LinkedIn deel ik inspiratie. Je kunt dit artikel zelf in je netwerk delen via de LinkedIn button op deze pagina.

Kijk ook eens bij mijn gratis weggever of plan een gratis strategiegesprek met mij in.

Ja, ik wil het maximale uit mijn teams halen

Share This